Netflix sta se gledalo tokom maja
Film Lifestyle

Netflix – šta se gledalo tokom maja

Tokom maja konačno sam imala vremena da ponekad provedem vrijeme ispred TV-a. To zadovoljstvo mi je, naravno, omogućio karantin, ali i neke druge okolnosti zbog kojih sam konačno imala malo slobodnog vremena. S obzirom na to da redovni televizijski program ne pratim, Netflix pretlata se pokazala kao odlična opcija.

Prethodnih godina koristila sam HBO, ali iskreno govoreći sadržaj je postao monoton pa sam spas potražila kod konkurencije. Kao što već vjerovatno znate, prvi mjesec je besplatan, te ako ste još u nedoumici da li vam treba ili ne, možete iskoristiti ovaj probni period kako biste se upoznali sa Netflix ponudom.

A sada pređimo na temu ovog blog posta i pogledajmo šta sam to gledala tokom proteklog mjeseca.

Serije

La Casa de Papel – Da li sam ja jedina osoba koja je tek sada pogledala ovu seriju? Možda jesam, ali ako ipak postoji još po neko kome je promakla -nemojte više ignorisati sve dobre komentare i čitav “hype” oko serije jer je zaista odlična. Pogledala sam je u rekordnom roku i natjerala me da ostanem budna do sitnih sati, a to se nije desilo dugo dugo. Ono što me prvo iznenadilo jeste da poslije par epizoda shvatite da navijate za lopove i pljačkaše i oni vam iz epizode u epizodu postaju sve draži i draži. Već nekoliko godina unazad preovladavaju serije u kojima ne postoje heroji, svi su dobri i svi su loši, a situacija je slučna i u ovom slučaju.

The Crown – Konačno sam pronašla dovoljno vremena da završim gledanje treće sezone ove serije. Ja sam neko ko obožava englesku kraljevsku porodicu i njihovu istoriju te me ova serija kupila još od prve epizode. Oprečna su mišljenja kada ja treća sezona u pitanju, ali ja sam na strani onih koji je hvale. Mnogi su nezadovoljni promjenom glumaca, ali s obzirom na to da priča prati život i vladavinu kraljice Elizabete II ovakve promjene su bile neophodne. Opet ću reći, ja sam na strani onih koji hvale glumačku ekipu, scenario i fenomenalnu estetiku svakog kadra.

13 reasons why – Serija koja je možda namijenjena mlađoj publici, ali ipak itekako značajna čak i za one koji su sa školom i obrazovanjem davno završili. Mnogo je mana koje se mogu pripisati ovoj seriji, ali ja bih ipak istakla činjenicu da je tematika koju obrađuje itekako značajna te joj vrlo lako mogu progledati kroz prste i oprostiti neke manje kvalitetne elemente. Serija se dotiče vršnjačkog nasilja, samoubistva i ubistva tinejdžera. Naše društvo sigurno nije ni slično onom američkom gdje se radnja i odvija, ali vršnjačko nasilje je i kod nas itekako prisutno te iz ove serije mnogo mogu naučiti ne samo tinejdzeri već i roditelji.

The Last Dance – Ovo je dokumetarna serija o Chicago Bulls košakraškom timu tokom 90ih. Priča se najviše vrti oko Majkl Džordana koji je bio kapetan ekipe, ali ovo nikako nije priča samo o košarci i samo o Džordanu. Kroz epizode predstavljeni su mnogi igrači, treneri i važni ljudi tog vremena, ali ova serija iznad svega meni se čini kao dobar način da se iz drugačije perspektive sagleda pop kultura 90ih.

Filmovi

Prećutaću činjenicu da sam maratonski odgledala The Lord of the Rings i preći ću na sve drugo što sam gledala kada su filmovi na Netflixu u pitanju.

The Two Popes – Priča je bazirana na istinitim događajima čiji su akteri papa Benedikt (Anthony Hopkins) i papa Franjo (Jonathan Pryce). Samo ova glumačka imena trebaju biti dovoljan pokazatelj o kakvom je filmu riječ. Ono što nikako nisam očekivala je to da ću u ovoj priči naići na humor. Radnja je većinski fokusirana samo na razgovor između ova dva lika, ali je kroz te dijaloge razmijenjeno mnogo zanimljivih, ali i važnih replika o pedofiliji u crkvenim krugovima, ugledu katoličke crkve i značaju i smislu oprosta i ispovijedanja. Sigurno bih ga izdvojila kao preporuku što zbog istorijskog konteksta, što zbog tema koje obrađuja i na kraju i zbog predivnih kadrova kroz koje je prikazan Vatikan.

Charlie and the Chocolate Factory – Ajde nekako sam se mogla opravdati za to što sam LCDP pogledala tek sada, ali za ovo nemam opravdanje. Jedan klasik kada su filmovi za djecu i odrasle u pitanju koji nosi divnu poruku o važnosti porodice. Predivna glumačka ekipa i suvišno je bilo šta dodati osim ako kojim slučajem niste do sada pogledali, obavezno to uradite sada. sve u svemu – divan film za opuštanje.

Bee Movie – Još jedan iz kategorije filmovi za djecu i odrasle s tim da ovaj film nisam gledala prvi put. Naišla sam na njega među Netflix prijedlozima i rado ga opet pogledala. Jedna zanimljiva, ali i jako poučna priča za sve uzraste.

To je sve za ovaj mjesec, a ukoliko želite još prijedloga šta gledati na Netflixu bacite pogled na moj Instagram profil @allora.vera gdje ću ovih dana podijeliti još Netflix preporuka, a ako sam nešto dobro propustila pišite mi svoje prijedloge šta da gledam u junu.

You may also like...

1 Comment

  1. Nataša says:

    Zbog tvoje preporuke za seriju Stranger things već par dana sam odložila sve obaveze i nemam socijalni život 😂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *