Italijanski filmovi koje morate pogledati
Film Lifestyle

Italijanski filmovi koje morate pogledati

Italijanska kinematografija je zaista jako bogata i raznovrsna i moram naglasiti da je jako teško izdvojiti samo nekoliko dobrih filmova. Ovdje sam odabrala one koji su meni najdraži i koji su zaista veoma uspješni filmovi. Pored ovih mogla boh da predložim još mnogo njih, ali to ćemo ostaviti za neku drugu priliku.

Una giornata particolare Ettore Scola

U glavnim ulogama nalaze se Sophia Loren i Marcello Mastroiani. Ovaj fil predstavljen je 1977. godine, iako tada nije osvoji Zlatnu palmu film je odmah osvojio publiku i kritiku cijelog svijeta.

Ovaj “poseban da” je 6. maj 1938, istorijski važan dan kada je Adolf Hitler posjetio Rim. Antonietta (Sophia Loren) je domaćica, majka šestoro djece i jedna potpuno podređena žena mužu i Musolinijevom režimu. Dok se ostatak porodice upućuje na istorijski doček i susret dva velika diktatora, Antonitte ostaje kod kuće da obavljaj kućne poslove. Kada joj pobjegne ptica ona kreće u potragu za njom i tada privlači pažnju komšije Gabriela (Marcello Mastroiani) bivšeg radio voditelja koji se spremao na samoubistvo.

Između ova dva lika odmah se uspostavlja blizak odnos. Oboje predstavljaju dio fašističkog društva sa margina. Ona je podređena žena koja život posvjećuje rađanju djece i brizi o porodici i kući, a on je homoseksualac koji je ostao bez posla ipravo zbog svog seksualnog opredjeljenja.

Amarcord Federico Fellini

Jedan od najpoznatijih i meni omiljenih Felinijevih filmova je upravo Amarcord. Radnja je smještena u 30. godine XX vijeka u gradu Rimini kakvog se sjeća režiser. Film prila priču o nasilju i njegovom više manje specifičnim stanovnicima: o slavljima u gradu, školi, gospodi iz . grada, trgovcima, slijepom muzičaru, ludaku, advokatu kao i mnogim drugim. Posebno mjesto zauzima Titto Biondi i njegova porodica. Od adolescentskih događaja iz života mladog Titta prelazi se put do njegove zrelosti.

Ovaj film je specifičan i po tome što sadrži autobiografske elemente. Fellini se pomoću . svog alter ega sjeća i oživljava prostore, događeje i ljude iz svoje prošlosti.

Il Divo Paolo Sorrentino

Polo Sorrentino postao je naročito popularan nakon filma La grande bellezza i nominacije za Oskara, ali od srca vam savjetujem da pogledate i ostale njegove filmove jer su itekako kvalitetni. Mnogi kritičari su za Sorrentina rekli da je najbolji režiser i scearista danjašnjice i mislim da to dovoljno govori.

U ovom filmu priča prati italijanskog političara Giulia Andreotti-a u periodu između 1991. i 1993. U Italiji ove godine označavaju mnogo važnih dešavanja na političkom i socijalnom planu, od čega je možda i najvažnija borba protiv mafije. Film prikazuje iz više uglova život u Italjiji, a najviše Andreottijev odnos sa mafijom i njegov privatni život.

Perfetti sconosciuti Paolo Genovese

Sedam prijatelja koji se dugo nisu vidjlei okupili su se na večeri kod Eve i Roka. U jednom trenutku svi pristaju na Evin izazov: svoje telefone stavljaju na sto i od tog trenutka sve poruke, pozive ili mejlove moraju podijeliti sa svima koji su prisutni. koji dospiju moraju biti pročitane svima. Ova igra do kraja filma otkriva nevjerovatne stvari o svakom od njih. Film završava neočekivanim obrtom koji vas navodi da razmislite o međuljudskim odnosima i o tome koliko mi paralelnih života zapravo živimo.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *