HBO preporuke ili šta se gledalo u proteklom periodu
Film Lifestyle

HBO preporuke ili šta se gledalo u proteklom periodu

Uveliko nam je počela jesen i ja je uvijek povezujem sa ušuškanim večerima ispred TV-a ili laptopa i gledanjem nekih interesantnih ostvarenja. Jesen i zimu ćemo sigurno provesti mnogo više u kući nego vani, ali iskoristimo je da pogledamo nešto lijepo sa svojom porodicom, voljenom osobom ili prijateljima.

Citiraću Ramba i reći: “ne gledam televiziju zbog mentalne higijene”. Mislim da to sve objašnjava. Sama biram sadržaj koji ću gledati pa sam se stoga i pretplatila na HBO jer uvijek mogu da nađem nešto novo i ne moram da prebacujem milion kanala kako bih našla nešto što bih mogla pogledati.

Izdvojila sam nekoliko prijedloga i moram naglasiti da ovo nisu uopšte nova ostvarenja, većinom su iz 2017. godine, ali mislim da se nije mnogo pričalo o njima. Kada kažemo HBO prva pomiso je “Game of Throns”, ali dok dočekamo novu sezonu hajde da istražimo šta nam se to još nudi.

Big Little Lies – serija koja je izašla 2017. godine i odmah privukla pažnju gledalaca i kritičara. Priča je dosta slojevita i vrti se oko razrješavanja jednog zločina. Celeste, Jane i Madeline su tri prijateljice i majke koje se suočavaju sa tipičnim problemima svakodnevnice. Madeline pati jer joj ćerka odrasta uz  djevojku njenog bivšeg muža. Jane je mlada majka koja je preživjela veliku traumu, a Celeste  žena koja trpi nasilje od strane supruga. Scenarijo je rađen po knjizi “Big Little Lies” autorke Liane Moriarty. 

Na prvi pogled imamo prikaz idealnih brakova i porodica, ali kako se serija razvija tako se i ulazi dublje u probleme svake porodice. Ono što je na mene ostavilo veliki uticaj jeste kako je prikazana jedna porodica u kojoj dolazi do nasilja i kako je zapravo teško uočiti takvu disfunkcionalnost samo kao posmatrač nečijeg života. 

Serija ima svega 7 epizoda, ali pošto je imala veliki uspjeh u aprilu ove godine počeli su da snimaju novu sezonu. Nažalost premijeru možemo očekivati tek sledeće godine. U glavnim ulogama su: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Laura Dern, Adam Scott, Zoë Kravitz, James Tupper, Jeffrey Nordling.

Houston, imamo problem – pseudodokumentarni film. Moram priznati da mi je bilo gotovo nepoznato sve ono o čemu priča ovaj film i vjerovatno me upravo zbog toga i oduševio. Ovaj film prikazuje period hladnog rata u Jugoslaviji, tajne dogovore između Johna F. Kennedyja i Josipa Tita i prodaju nerazvijenog programa za let na Mjesec.

Film je zaista sjajan primjer o izgradnji nacionalnog identiteta pomoću laži, manipulacije i prljavih igara. Bitno je naglasiti da se režiser igra sa nama tako što kombinuje stvarne snimke sa izmišljenim svjedočanstvima tako da nikada niste sigurni koja je to prava istina.

Young SheldonKada sam čula da će snimati ovu seriju bila sam jako skeptična i mislila sam da neće imati veliki uspjeh međutim jako sam porgriješila. Kako sam samo pogriješila! “Serija je prednastavak „Teorije velikog praska“ i prati 10-godišnjeg Sheldona Coopera koji pohađa srednju školu i nastoji se uklopiti u svijet oko sebe dok se porodica i prijatelji pokušavaju nositi s njegovim jedinstvenim intelektom.

Young Sheldon je serija puna topline, ali i zdravog humora. Svi ljubitelji serije Big Bang Theory moraju da pogledaju kakav je to bio život mladog Šeldona. Generalno mislim da sve što napišu Chuck Lorre i Steven Molaro s razlogom ima veliki uspjeh.

The Young Pope serija Paola Sorrentina, kog sam već pominjala kada sam pisala o Omiljenim italijanskim filmovima.

Lenny Belardojoš kao dijete ostavljen je u domu i to je ono što konstantno muči njegovu ličnost. Upravo zbog tog napuštanja od strane roditelja razvio je jaku, ali i uznemirujuću vezu sa vjerom i Bogom. Iznenada biva izabran za papu, prvog američkog papu, jer je od strane Vatikana viđen kao mlad i neiskusan, neko ko će biti lak za manipulisanje. Međutim Pio XIII se pokazao kao papa pun kontradiktornosti i nimalo spreman na primanje naredbi.

Uz ovu seriju ćete se i smijati i plakati, a ponajviše će vas bez teksta ostaviti neosporiva ljepota svakog kadra koja je karakteristična za sva Sorrentinova ostvarenja. U deset epizoda režiser je prikazao kontradiktornost glavnog lika koristeći i nespojive elemente. Na šta mislim?

E da li možete da zamislite kombinaciju prče o papi i Vatikanu sa pjesmom “I’m sexy and I know it”? Ako želite da znate kako to izgleda onda vam od srca preporučujem da se upustite u gledanje ove serije.

Naravno da katolička crkva nije dozvolila da se serija snima na autentičnim mjestima, pa su sve scene vezane za enterijere u Vatikanu zapravo scenografije napravljene za potrebe filma. 

U glavnim ulogama: Jude Law, Diane Keaton, Silvio Orlando, Javier Camara, Scott Shepard, Cecile de France)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *