Vitamin C za lice carobni sastojak koji zelite u svojoj njezi
Beauty Njega

Vitamin C za lice- čarobni sastojak koji želite u svojoj njezi

Nisam sklona senzacionalističkim naslovima, ali za ovaj imam itekako dobro obrazloženje.

Ukoliko me pratite na Instagramu vjerovatno ste primjetili da obožavam The Ordinary proizvode. Prošle godine sam na blogu imala nekoliko recenzija njihovih proizvoda, ali zbog tehničkih problema koje sam imala, sav stari sadržaj sa bloga je izbrisan.

The Ordinary kozmetika veoma je poznata jer ima pristupačne cijene i nudi veliki izbor izuzetno efikasnih proizvoda za njegu lica, tijela i kose. U nastavku teksta obrazložiću naslov ovog teksta i objasniti koje su to moći ovog sastojka u rutini njege i kakvi su moji utisci.

Iako se mnoge kreme i serumi hvale činjenicom da sadrže Vitamin C na svojoj listi sastojaka, najčešće je zapravo slučaj da je taj postotak vrlo nizak i ima slab učinak. Zašto je uopšte Vitamin C toliko  važan i kako utiče na kožu saznajte u nastavku teksta.

Zašto koristiti vitamin C?

Svi znamo za mnogobrojne pozitivne efekte vitamina C kao dodatka ishrani, ali još uvijek je malo onih koji znaju da je on vrlo moćan i u njezi kože.

Samo neki od njegovih benefita su:

  • bori se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja na koži i prve znakove starosti,
  • podstiče proizvodnju kolagena,
  • ima sposobnost da posvijetli kožu, odnosno da “izblijedi” hiperpigmentacije,
  • spriječava lučenje melanina koji uzrokuje nastanak pjegica,
  • ima protivupalno dejstvo, odnosno smiruje crvenilo na koži.

Šta je Vitamin C?

Vitamin C često možemo naći pod nazivom  askorbinska kiselina i L-askorbinska kiselina. On je veoma moćan antioksidans koji potstiče obnavljanje tkiva i neophodan je za mnoge enzimske procese u tijelu koji nas čine zdravima.

sta-je-vitamin-c

Opšte je poznato da se nalazi u citrusnom voću, ali ga je moguće konzumirati i kao dodatak prehrani, a posljednjih godina postao je i jedan od ključnih sastojaka za njegu kože.

Osim u voću, vitamin C prirodno se nalazi i u našoj koži. Njegovo prisustvo u dermi (srednjim slojevima) i epidermi (vanjskim slojevima) daje mladolik i svjež izgled koži. Godinama njegova koncentracija  opada u oba sloja kože i zbog toga dolazi do prvih znakova starenja.

Moja jutarnja njega – pročitajte više o proizvodima koje koristim svaki dan i o tome kako obično započinjem dan.

The Ordinary vitamin C

U kratkim crtama predstaviću vam The Ordinary ponudu vitamina C. Ako želite detaljnije da se informišete predlažem da pogledate The Ordinary vodič za vitamin C gdje su detaljno naznačene karakteristike svakog proizvoda.

1. L-Ascorbic Acid (LAA) 

Ovaj oblik vitamina C se pokazao kao najefikasniji jer pruža najdirektnije izlaganje visokoj koncentraciji ove kiseline.  Međutim, s obzirom na to da ima snažan efekat on lako može izazvati iritacije na osjetljivoj koži. Ukoliko ga želite isprobati savjetuje se da počnete sam malim količinama (četvrtina dozera), a onda vremenom povećavate kako bi koža imala dovoljno vremena da se adaptira.

2. Ascorbic Acid 8% + Alpha Arbutin 2%

Ova formula kombinuje dva najjača sastojka koji imaju funkciju izbjeljivanja kože: vitamin C i Alph Arbutin. Vitamin C vrši svoju antioksidansu funkciju, utiče na svježinu kože i posvjetljuje tamne mrlje. Alpha Arbutin je aktivni sastojak koji smanjuje vidljivost hiperpigmentacije i nejednakog izgleda kože.

3. Ascorbyl Glucoside Solution 12%

Derivat vitamina C koji je topiv u vodi, vrlo je stabilan, ali i manje efikasan u odnosu na  L-Ascorbic Acid (LAA) . Efikasan je u borbi protiv hiperpigmentacija.

4. Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F

Ascorbyl Tetraisopalmitate je derivat vitamina C topiv u ulju i može se koristiti u većim količinama bez nuspojava. U ovom slučaju kombinovan je sa vitaminom F koji je jedan od esencijalnih masnih kiselina.

5.  Ethylated Ascorbic Acid 15% Solution

Ova visoko stabilna formula je efikasna u postizanju blistavog i zdravog izgleda kože. U odnosu na sve druge derivate, ova formula je gotovo jednako učinkovita kao askorbinska kiselina odnosno čisti vitamin C u prahu.

6. Magnesium Ascorbyl Phosphate 10%

Manje efikasna, ali znatno stabilnija formula u odnosu na  askorbinsku kiselinu odnosno čisti vitamin C.

7 . Vitamin C Suspension 23%+ HA Spheres 2%

Ovo je zapravo  L-Ascorbic Acid suspenzija i samim tim nudi visoku efikasnost. Zbog svoje formulacije može izazvati blagi osjećaj peckanja ili golicanja, ali ne i velike iritacije.

8. Vitamin C Suspension 30% in Silicone

Visokostabilna formula, a zahvaljujući prisustvu silikona ostavlja osjećaj glatke i mekane kože. Najbolje ga je koristit kao dio večernje njege.

Kako koristiti vitamin C za lice?

Svi oni koji prvi put koriste vitamin C u njezi lica najbolje je da započnu sa manjim količinama. Ako koža ne reaguje iritacijom onda možete postepeno povećavati količinu, ali ne i prelaziti propisane doze. U zavisnosti od formulacije u kojoj dolazi, razlikuje se i sama njegova primjena u rutini  njege.

Konkretno, ja koristim vitamin C u prahu i baš je sa njim potrebno postupati sa posebnim oprezom jer je visoko efikasan i na osjetljivoj koži može izazvati manje iritacije. Upravo zbog toga važno je postepeno uvoditi ovaj preparat, a ako imate vrlo osjetljivu kožu testirajte ga na djeliću kože prije nego što počnete sa korištenjem na cijelom licu.

Proizvođač kao upustvo o upotrebi za LAA navodi sledeće:  Pomiješajte malu količinu s kremom ili serumom na dlanu i staviti na lice ujutru ili naveče. Izbjegavajte kontakt s očima. Nakon nanošenja može se očekivati osjećaj golicanja na koži. Ne miješajte sa formulacijama koje sadrže niacinamid ili EUK 134. Ako dođe do iritacije, prestanite sa upotrebom i obratite se ljekaru. Koristite samo prema uputama na neoštećenoj koži.

Pojedina istraživanja pokazala su da je bolje koristiti vitamin C svakih 48 ili 72 sata. Na taj način izbjećemo zasićenost kože ovim proizvodom i samim tim očuvati učinkovitost upotrebe vitamina C.

Vitamin C  ima jednu jedinu manu, a to je  njegova nestabilnost. U zavisnosti od toga koju forumu proizvoda izaberete, prilikom izlaganja zraku, svjetlosti, vlazi ili visokim temperaturama može doći do oksidiranja. Zbog toga je važno čuvati ga u tamnoj ambalaži kako ne bi izgubio svoja svojstva.

Kada je riječ upravo o The Ordinary L-Ascorbic Acid (LAA) on bi trebao biti bijele boje, a ako je taman i primjetite bilo kakve promjene u njegovoj boji, prestanite sa korištenjem. Osim toga vitamin C nema miris, te vam i pojavljivanje bilo kakvog mirisa može biti znak da proizvod više nije dobar za upotrebu.

Kao što je naznačeno na samoj ambalaži, vitamin C ne bi trebalo kombinovati sa niacimidom ili retinolom jer se njihove pH karakteristike ne slažu te može doći do iritacije ili proizvod jednostavno neće vršiti svoju funkciju. Moguće je na primjer koristiti naicimid ujutru, a vitamin C uveče (ili obrnuto), međutim lično preferiram da ih koristim različitim danima. Na primjer obično to izgleda ovako: vitamin C koristim nedeljom, srijedom i petkom, dok retinol ili naicimid koristim ostalim danim.

Moje iskustvo

L-Ascorbic Acid (LAA) je dio moje rutine već najmanje 2 godine. Izabrala sam baš ovu formulu u prahu jer ima najbolji učinak. Moja koža nije visokosenzitivna i nisam se plašila da mi proizvod može izazvati reakciju.

Upakovan je u tamnu staklenu posudicu što njegovo čuvanje čini znatno lakšim. Uz to u posudici se nalazi i kašičica pomoću koje možete dozirati količinu proizvoda prilikom nanošenja na lice.

Koristim ga tako što jednu kašičicu praha stavim na dlan, a potom miješam sa kremom ili serumom. Ovaj proizvod uvijek je dio moje večernje njege,a tokom dana obavezno stavljam kremu sa SPF faktorom 50.

Onim danima kada koristim vitamin C izbjegavam korištenje tonika, odnosno glikolne kiseline, retinola ili neicemida. Ovi preparati se ne smiju kombinovati prilikom istog nanošenja i najbolje ih je razdvojiti na one koje koristite ujutru i one koje koristite uveče. Još bolja opcija je da ih koristite različitim danima.

Redovna upotreba vitamina C dala je vidljive rezultate na mojoj koži. Osim što lice poslije svakog nanošenja izgleda svježe, nježno i zdravo, dugoročno njegov uticaj je još bolji.

Imala sam nekoliko hiperpigmentacija po licu uzrokovanih aknama i uz pomoć ovog proizvoda sam ih se uspješno riješila. Akne se, sasvim prirodo, pojavljuju naročito u vrijeme PMS-a, ali primjetila sam da ih vitamin C znatno umiri i brzo uništi flekice koje za njima inače ostaju.

Sigurna sam da uz redovnu upotrebu svi mogu vidjeti jasne rezultate: koža je vidno zdravija i jedrija, a svi drugi proizvodi poput kreme ili pudera mnogo se bolje stapa sa kožom.

The Ordinary 100% L-Ascorbic Acid Powder uvijek kupujem na sajtu  beautybay.com (5.30 €), a možete ga naći i na cultbeauty.com (5.47€)  ili na njihovoj zvaničnoj stranici deciem.com (5.80€)

Svi ovi šopovi obično imaju opciju da ukoliko potrošite više od 20-25€ ne plaćate troškove dostove, a ukoliko potrošite manje od tog iznosa poštarina je obično 4-5€.

Ako vas zanima gdje kupujem online i koje sajtove preporučujem pročitajte blog post Online shopping – gdje kupujem i kakva su moja iskustva.

Međutim, zbog trenutne situacije i problema uzrokovanih epidemijom koronavirusa uslovi se mijenjaju gotovo iz dana u dan. Zbog toga dobro istražite, uporedite troškove i sami zaključite koja vam opcija najviše odgovara.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *