Nike Training Club vjezbe
Lifestyle

Nike Training Club ili kako sam vježbala dva mjeseca bez zabušavanja

Ja sam onaj tip osobe kada mi se nešto mnogo sviđa ja onda to hvalim na sav glas toliko da možda malo i dosadim. Upravo to se desilo i sa ovom aplikacijom koja se u mom telefonu nalazi već godinama. Kad god se povela priča o treniranju kod kuće, ja sam sigurno preporučila Nike Training Club. Nekada sam je koristila aktivno, ponekad bih poptuno zaboravila na nju, ali činjenenica je da joj se uvijek rado vraćam.

Prije dva mjeseca odlučila sam da se ponovo pokrenem i vježbanje opet uvedem u svoju rutinu. Generalno, mnogo volim da treniram i osoba sam koja ili ne trenira nikako ili ima 4x sedmično HIIT treninge. Kako ne bih opet došla u tu “overburn” fazu zasićenosti odlučila sam da ovaj put krenem lagano po prvi put u životu. Napravila sam svoj plan u Nike aplikaciji za 4 naredne nedjelje i prdiržavala ga se od početka do kraja.

Malo detaljnije o samoj aplikaciji

Nike Training Club je potpuno besplatna aplikacija koja je dostupna za Android i iOS telefona, a odličan je način da napravite plan vježbanja po svojoj mjeri, izgradite naviku i motivišete se za redovno vježbanje. U nju su integrisane vježbe po kategorijama, trening planovi i Nike online shop koji nije dostupan za BiH i zemlje regiona.

Preuzeto sa www.nike.com

Na samom početku potrebno je da napravite svoj nalog i ostavite osnovne podatke o tome koliko često vježbate, u kakvoj ste formi, kao i vašu težinu i visinu. Prikupljanjem ovih podataka, aplikacija će vam pružuti nekoliko prijedloga kako da počentet i koje su to vježbe usklađene sa vašim dosadašnjim navikama. U skladu sa tim, odmah nakon registracije imaćete vježbe koje su izdvojene baš za vas.

Napravite plan vježbanja

Ono što je mene naročito privuklo je to što u ovoj aplikaciji imam mogućnost da napravim mjesečni plan treninga. U zavisnosti od toga da li želite da se upoznate sa svijetom treniranja ili imate potrebu za snažnim treninzima ovdje možete da nađete sve što vam je potrebno.

Nike Training Club workouts

Postoje četiri plana koja možete odabrati: 

  1. Start up – namjenjen početnicima i onima koji žele da uspostave rutinu vježbanja. Plan traje 4 nedjelje.
  2. Lean fit – traje 6 nedjelja i namjenjen je onima koji žele da rade na snazi i poboljšanju forme.
  3. Bodyweight only – treninzi bazirani samo na korištenju vašeg tijela kao glavnog alata, bez tegova i dodatne opreme. Namjenjen je povećanju snage i izgradnji mišićne mase, a traje 4 nedjelje.
  4. Gym strong – ovdje su treninzi fokusirani na dizanje tegova i sličnu opremu, a plan traje 8 nedjelja.

Bez obzira na to koji plan izaberete (izuzev posljednjeg) imate mogućnost dodatne optimizacije i usklađivanja sa vašim željama, navikama i mogućnostima. Šta to znači?

Na primjer, ako izaberete plan Lean fit, sljedeći korak je da birate koliko vaši treninzi treba da traju, koliko česti treba da budu, koju opremu imate, da li trenirate kod kuće i da li želite da uključite trčanje kao vid vježbanja. Ne znam, za vas, ali ja nisam naišla na personalniji trening od ovoga u vidu jedne aplikacije.

Nakon što je vaš plan kreiran imate mogućnost da vidite kako će izgledati svaka sedmica, koje vježbe su uključene, kojim danima odmarate, a kada trenirate. Uz to moguće je pomjerati treninge tako da ih uskladite sa ostalim obavezama, ali u tom slučaju pazite da uvijek imate adekvatnu pauzu između treninga.

Nike Training Club collection

Kakvi su moji utisci?

S obzirom na to da ovu aplikaciju koristim već godinama, lako je zaključiti da mi se dopada, ali hajde da obrazložim šta to obožavam ovdje, a šta mi ne odgovara, jer ima i toga naravno.

Tokom dva mjeseca redovnog vježbanja uz Nike Traning Club aplikaciju, završila sam “Start up” program i trenutno završavam “Lean fit” plan. Cilj mog nije bio skidanje kilograma, već upravo povratak ravnoteži, obnavljanje snage i priprema tijela za intenzivnije treninge na koje sam i prešla nakon što sam završila “Start up” plan.

Sjajna stvar kod ove aplikacije je to što vas neprestano nagrađuje za uloženi trud i rad te dobijate medalje za razna mala postignuća kao što su tri treninga u nedjelji, 4 nedjelje za redom, 10 odrađenih treninga i slično. Upravo su ovo one sitnice koje mene motivišu da nastavim jer zašto sada da odustanem kada mi nedostaje još samo dva treninga do nove medalje.

Nike Training Club achivements

Svoje pozitivne utiske moglabih sumirati u tri najvažnije stavke:

  • Jednostavna je za korištenje– UX je nevjerovatno pročišćen, jasan i direktan. Nema lutanja napred nazad po aplikaciji i meniju, sve je vrlo lijepo sortirano i upotpunjeno prelijepim fotografijama.
  • Raznovrsnost vježbi– iako sam mjesec dana trenirala isključivo prateći Nike plan, nakon toga sam počela da kombinujem treninge po ličnom nahođenju i željama. Zahvaljujući zaista bogatoj arhivi možete naći sve od yoge, pilatesa, HIIT pa sve do treninga sa tegovima.
  • Video i audio vođenje kroz vježbe – obe mogućnosti su dostpune, a ukoliko vam audio smeta možete ga isključiti. Često su mi glasovi koji vode kroz trening jako iritantni, međutim ovdje mi nisu smetali jer se radi o najosnovnijim imputima kako pravilno da uradite vježbu i na koje datalje treba da obratite pažnju.

Jedina slaba tačka ove aplikacije jesu dijelovi treninga rezervisani za zagrijavanje i istezanje. Često su jako površni ili ih čak i nema intregrisanih u treningu. O tome koliko su početak i kraj treninga važni znaju i ptice na grani te ukoliko budete koristili aplikaciju, uvrstite ih sasmostalno u svoj trening.

Iza nas je vrijeme karantina kada su mnogi vježbali aktivnije nego ikada. Ima i onih kojim nije bilo do toga i to je sasvim ok. Ako ste isprobali ovu ili neku drugu aplikaciju pišite mi, podijelite sa mnom svoje trikove koji vas motivišu da redovno trenirate.

You may also like...

1 Comment

  1. Nataša says:

    Ako me neko motiviše na treniranje onda si to ti 🙂 dedinitivno ću sad instalirati aplikaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *