Beauty Lifestyle

Moja večernja rutina

Rutina. Rutina. Rutina.

Kako godine prolaze sve više težim ka uređenosti, rutini i dobroj organizaciji. Iako sam avanturističkog duha i volim da improvizujem, ipak, kada su svakodnevne aktivnosti u pitanju volim da znam neki red i raspored.

Od skoro sam se vratila “normalnim” životnim okolnostima, a to prije svega znači da više ne radim od kuće već sam se vratila u kancelariju. Tokom karantina večernja rutina je bila dosta opuštenija jer su i sve obaveze u toku dana bile dosta fleksibilnije vremenski raspoređene. Međutim, sada imam poterbu da i večenju rutinu vratim na stabilne noge.

Spa i skincare

Prvi dio večernje rutine rezervisan je za opuštanje. 

U toku večernjeg tuširanja volim, nekoliko puta sedmično, da uradim piling tijela, a poslije kupanja nerijetko sebi priredim kućnu varijantu manikira i pedikira. Iako nisam ni približno stručna kao moje kozmetičarke, ipak uživam u tome da s vremena na vrijeme sama obavljam ove tretmane.

Kada je riječ o večernjoj njezi lica ona nije svaki dan ista. Ono što je neizostavan korak jeste umivanje i čišćenje lica.

Upravo sam potrošila Avene Cleanance gel za umivanje koji je fenomenalan i ne bih mu mogla naći baš nijednu manu. Međutim, odlučila sam se vratiti svom apsolutnom favoritu, a to je La Roche Posay Effaclar gel za umivanje.

la roche posay

LRP Effaclar linija mi je doslovno spasila lice kada sam prije par godina imala problema sa upornim aknama. O tome više možete pročitati OVDJE.

Kao sledeći korak slijedi The Ordinary glikolna kiselina koja ima funkcioju tonika, a cjelokupan postupak završavam hidratantnom kremom Alverde Naturschön i kremom za regiju oko očiju.

Ova standardna postavka nekoliko puta u sedmici bude unaprijeđena te joj dodam The Ordinary vitamin C u prahu koji miješam sa kremom. Vitamin C se ne smije kombinovati sa drugim kiselinama, tako da glikolnu kiselinu preskačem onim danima kada koristim ovaj proizvod.

Sve o Vitaminu C pročitajte OVDJE

Dva do tri puta sedmično korisitm i The Ordinary Retinol 0,2%. Njega je važno nanositi prije težih krema kako bi ga koža što bolje mogla apsorbovati.

Fizičke pilinge korisim rijetko jer mi glikolna kiselina radi priličon dobar posao kada je površinska eksfoliacija u pitanju. Međutim s vremena na vrijeme fizički piling uradim Himalaya neem maskom (ako imam više vremena na raspolaganju) ili Balea pilingom od košpica kajsije. Poslije njih koža ostaje savršeno glatka, nježna i čista.

U sklopu blog posta Moja jutarnja rutina predstavila sam vam jedan dio moje skinkare postavke, a ovo je bila idealna prilka da vas upoznam i sa ostatkom proizvoda koje koristim.

Knjiga u ruke, telefon na punjenje

Fun fact – ne mogu zaspati uz TV, odnosno uz film ili seriju. Jednostavno moja radoznalost mi ne da mira i moram  odgledati sve do kraja.

Baš zbog toga TV pred spavanje više ne dolazi u obzir. Isto pravilo primjenjujem i kada je u pitanju mobilni telefon.

Trudim se da telefon ne ostavljam “na dohvat ruke” i obavezno uključujem “do not disturb” poslije 22h. Na taj način bilo kakve notifikacije mi neće privući pažnju i lakše ću se fokusirati na čitanje i opuštanje.

S obzirom na to da mi problemi sa anksioznošću  nisu strani, uspjela sam te neprijatne situacije smanjiti i izbjeći upravo uz pomoć rutine. Tako je čitanje prije spavanja postalo obavezan dio svake večeri, a primjetila sam da mi pomaže da lakše utonem u san, ali i da izbjegnem anksiozno raspoloženje koje se kod mene najčešće javlja uveče.

To su bile male stvari uz koje ja završavam dan i spremam se za novi. Da li i vi imate svoje rutine i rituale? Na koji način završavate dan?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *