mjesečni izazov zahvalnost
Lifestyle

Mjesečni izazov: Svakodnevna lista zahvalnosti

Razmiljšajući o tome šta želim u ovoj 2020. godini shvatila sam da želim nova iskustva, a još više želim da pomjeram lične granice. Čitajući jedan od fenomenalnih i meni najdražih newsletter-a koji mi stižu u inbox, odnosno onaj koji šalje presimpatična Tea došla sam na ideju da godinu struktuiram upravo tako što ću svaki mjesec sebi postaviti neki izazov. U jednom od njenih mejlova pročitala sam sljedeće:

Prema knjizi The power of moments (Chip Heath, Dan Heath), pamtimo trenutke koji:

* su izvan naše zone komfora (koji su novi i pomalo “rizični”),

* izlaze iz uobičajene rutine,

* uključuju sva naša osjetila.

Istog trenutka sam sjela i u svom mobilnom telefonu napravila skicu mojih mjesečnih izazova u 2020. godini.

Dakle, svakog sljedećeg mjeseca očekujte moj izvještaj o tome kako sam se snašla sa usvajanjem novih navika ili izlaženjem iz zone komfora. Vjerujem da će za neke ovo biti potpuno nevažno, ali još više vjerujem da će nekom drugom poslužiti kao motivacija da se upusti u sličnu pustolovinu.

Kao prvi “izazov” izabrala sam definitivno nešto što neće biti pretjerano teško uvesti u moju dnevnu rutinu i sa te strane sam možda i “varala” jer nisam ispoštovala sve gorepomenute parametre. Međutim, bez obzira na to, moj prvi izazov je počeo i tako sam ujutru, dok pravim to-do listu, počela da pišem i listu zahvalnosti.

Pronađi sistem koji ti odgovara

Moje bilježenje zahvalnosti najprije je počelo tako što sam napravila svoju verziju The Five Minute Journal. U svoj bullet jurnal sam svaki dan unosila iste podatke kao što bih unosila u ovaj dnevnik (na sajtu možete pogledati kako izgleda sadržaj). Međutim, veoma brzo sam shvatila da mi to ne paše i da često preskačem onaj dio koji bih trebala ispunjavati uveče.

Zato sam odlučila da promijenim sistem i prilagodim ga sebi. Pored dnevne liste obaveza u svoj dnevnik svako jutro unosim listu zahvalnosti i to se pokazalo kao jednostavan i efikasan način da ova navika ostane dio svakog mog dana. Osim to-do liste zapišem te tri stvari i idem dalje. 

Da sumiram utiske o ovom izazovu

Prva stvar koja me iznenadila je: u pojedinim trenucima nevjerovatno je teško pronaći tri male stvari za koje biti zahvalan. Sebe vidim kao veoma pozitivnu osobu i svjesnu mnogih stvari koje moj život čine fenomenalnim, čak i onda kada mislim da je sve katastrofa. Bez obzira na to, nekoliko puta u toku ovog izazova desilo mi se da mi treba par minuta da pronađem tri jednostavne stvari za koje bih trebala biti zahvalna.

Osim toga, lista zahvalnosti pomogla mi je da svaki dan osjetim nevjerovatno dobru energiju i potsticaj za rad i uživanje. Prosto na neke stvari ne obraćamo pažnju, idemo dalje i zaboravimo da se zapitamo “šta je to što je u mom životu baš super”. A najviše od svega zaboravljamo koliko je važno to da smo mi i naši bližnji zdravi. Ovo je stvar koju sam više puta stavila na listu jer je zaista samtram i najvažnijom.

Ne moraju to biti neke krupne stvari niti ozbiljne rečenice. Dovoljno je da napišeš: prva jutarnja kafa u miru i tišini, put do posla bez gužve u saobraćaju i omiljena hemijska olovka. Simple as that. Ali kada te tri lijepe stvari staviš na papir i tako započneš dan stvarno se super osjećaš.

Ukoliko te ovaj teks barem malo zainteresovao da i ti ovu naviku usvojiš želim još jednom da kažem, URADI TO. Lista zahvalnosti pomoći će ti da stekneš više samopouzdanja, da radiš na svom psihičkom zdravlju i na kraju da podstakneš empatiju, a oslobodiš se negativnosti. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *