mjeseccni izazov jutarnje pisanje
Lifestyle

Mjesečni izazov: Jutarnje pisanje

Mjesec se već približio kraju, a ja još nisam objavila tekst o mom mjesečnom izazovu tokom marta. Mislim da ne moram mnogo objašnjavati šta se desilo i zašto kasnim, ali hajde da iskoristim priliku i kažem par riječi. Mart je teško počeo, prvo sam imala godišnji odmor iz pakla, a onda nam je stigao i korona virus. U tom nekom periodu trebala sam objaviti ovaj tekst, ali jednostavno se nisam osjećala raspoloženo za to.

Sada kada sam čitavu situaciju prihvatila i procesuirala mogu da nastavim jer prije svega mislim da u ovoj novonastaloj situaciji gdje je većina nas u izolaciji ovaj tekst može itekako da vam bude od koristi.

Dakle, u februaru sam sebi za mjesečni izazov dala zadatak da svakodnevno pišem dnevnik. Možda ste se već susreli sa konceptom poznatim pod imenom “morning pages”. Osjetila sam da je pravi trenutak da probam i ja da ovu naviku uvedem u svoju rutinu.

Zašto sam počela pisati dnevnik

Da li si i ti bila tinejdžerka koja je imala svoj slatki mali dnevnik, možda čak i onaj sa ključićem i svakodnevno si ispunjavala njegove stranice predivnim i urednim rukopisom?

E pa ja nisam bila takva. Kad razmišljam o tome uvijek krivim sebe da nisam bila dovoljno predana, nisam držala kontinuitet, da mi je pažnja uvijek bila kratkog roka trajanja, ali zapravo sada sam shvatila šta je bio problem.

Prije svega ja sam dnevnik shvatala kao mjesto gdje treba da iznesem sva svoja dešavanja tokom dana. To mi se uopšte nije svidjelo jer šta ako mama vidi da mi se sviđa drug iz klupe? Uostalom, šta se to toliko uzbudljivo može dešavati svakog dana da je vrijedno prepričavanja jednom dnevniku?

Svi ovi razlozi uticali su na to da sam dugo imala odbojnost prema ovoj rutini. Međutim, u posljednje vrijeme nekako su do mene dolazili članci koji sve više pričaju o prednostima svakodnevnog pisanja i kroz njih sam shvatila da ja uopšte ne treba da pišem o tome šta mi se u danu izdešavalo. Zapravo, jutarnje pisanje je način da iznesem svoja osjećanja na papir, da se pozabavim svojim brigama koje samo lebde u međuprostoru i da sve te sitnice koje me tište smjestim na jedno sigurno mjesto.

Šta je jutarnje pisanje?

Jutarnje pisanje je ideja koja se odnosi na to da svaki dan ispunite tri stranice dnevnika. Ovo od vas ne zahtjeva nikakve posebne talente jer se zapravo radi o tome da pišete za sebe, bez ustručavanja. Ne treba da budete kreativni, originalni ili bilo šta drugo.

Ne postoji “pravi način” da jutarnje pisanje izvedete kako treba. Napisaću vam neke opšte smjernice kada je u pitanju ovaj način vođenja dnevnika, ali zapravo jedino pravilo koje treba da slijedite jeste da pratite svoja osjećanja i radite ono što vama odgovara.

 • Prije svega neka generalna preporuka je da dnevnik ispunjavate ujutru zato ga i nazivaju “morning pages” ili jutarnje pisanje. Kažu da je tada naš um u najvećoj mjeri oslobođen od ega te nam zbog toga neće biti teško da se posvetimo svojim mislim, osjećanjima i brigama.
 • Zvučaće smiješno, ali ovo je jako bitno: pišite omiljenom hemijskom i u rokovniku koji vam se dopada. 
 • Izdvojite 30-40 minuta ujutru za pisanje.
 • Ispišite 2-3 stranice svaki dan.
 • Pišite ručno, ne kucajte sadržaj na laptopu ili računaru.
 • Ne čitajte šta ste pisali ranije.

Šta sam naučila iz ovog izazova?

Mjeseca dana ovog izazova pokazao mi je da mi je ova navika itekako bila potrebna. Priznajem, bilo je dana kada ne bih stigla odvojiti čak ni tih 30 minuta za pisanje, često ne ispišem te tri stranice, ali se svom dnevniku uvijek rado vraćam. Evo koje sam ja promjene uočila i šta za mene predstavlja jutarnje pisanje:

 • Čišćenje uma – na jutarnje pisanja možete gledati kao na “brain dump”. To je mjesto na koje smjestim sve ono što mi u određenom trenutku prolazi kroz glavu. Vrlo često su to brige i problemi, ali tu su i planovi, želje i zahvalnost. Pomoću jutarnjeg pisanja pročistim misli od svih tih sporednih stvari. Moglo bi se reći i da se iskukam sama sebi kada me nešto muči, a potom se vraćam radu i drugim važnim stvarima.
 • Rasadnik ideja – ne možete ni zamisliti koliko ideja vaš mozak može produkovati kroz opušteno i ponekad besmisleno piskaranje. Kroz jutarnje pisanje dobila sam mnogo ideja o tome u kom pravcu želim da usmjerim svoju karijeru i šta su zapravo moji prioriteti u životu.
 • Ušutkajte svog najvećeg neprijatelja – jutarnje pisanje može vam pomoći da sagledate realnu sliku svojih postupaka, uspjeha i budete iskreni prema sebi, a još važnije odličan je način da ušutkate vašeg unutrašnjeg kritičara.
 • Smiruje anksioznost – nekada davno pisala sam o tome kako se borim sa svojom anksioznošću (nažalost taj tekst zajedno sa većinom drugih izbrisan je sa bloga zbog tehničkih problema). Ovo bi sigurno bio vid vježbe koju bih preporučila svima koji se susreću sa anksioznošću jer je kada sve svoje strahove, brige, ljutnju i planove stavite na papir mnogo je lakše sagledati probleme na smiren i realan način.
 • Buđenje ranije – s obzirom na to da je potrebno izdvojiti makar 30 minuta za jutarnjem pisanju počela sam ustajati ranije, tačnije u 5:30. Znam da to mnogima  zvuči ludo, ali meni itekako prija i čak štaviše, motiviše me da lakše “iskočim” iz kreveta.

Zašto je sada pravo vrijeme da počnete sa jutarnjim pisanjem

Kao što sam već pomenula, ovaj tekst je trebao biti objavljen prije dvije ili tri sedmice, međutim zbog dešavanja koja su nam svima poznata bila sam potpuno demotivisana da dijelim bilo kakav sadržaj na blogu. Međutim, shvatila sam da objavljivanjem ovog teksta mogu nekog motivisati da se posveti sebi jednim ovako jednostavnim ritualom.

Bez obzira na to da li ste sami tokom ovog perioda kada nam je kretanje svima ograničeno, ili imate kuću punu djece, karantin će biti vrijeme koje će nam psihički biti veoma izazovno. Baš zbog toga, posvetite sebi pola sata dnevno i ujutru, uz svoju kafu ili šolju čaja ispišite makar i nekoliko redova. Sigurna sam da ćete se iznenaditi koliko je lako, a rasterećujuće.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *