mjesecni izazov 30 dana bez slatkisa
Lifestyle

Mjesečni izazov: 30 dana bez slatkiša

Sa početkom 2020. godine počela sam praktikovati mjesečne izazove. O njima sam pisala i na blogu, pa ako do sada niste ispratili koje sam to izazove sebi postavljala prethodnih mjeseci možete sada saznati više:

Nažalost, tokom marta i aprila nisam ni razmišljala o mjesečnim izazovima jer je to bio specifičan period što zbog koronavirusa i karantina što zbog nekih drugih životnih okolnosti. 

U maju sam se konačno sabrala i upustila u novi izazov o kom vam danas i piše.

Zašto sam odlučila izbaciti slatkiše?

Ovakvo pitanje ne bi trebalo ni da se postavlja već bismo trebali svi da se zapitamo zašto uopšte jedemo te slatkiše, ali pošto su nam većinom okolnosti drugačije hajde da objasnim kako je sve počelo.

Ukoliko pratite sadržaj koji objavljujem na ovom blogu znate da sam podijelila svoje iskustvo sa Nike Training Club aplikacijom i tom prilikom sam pričala o tome kako mi je pomogla da redovno treniram.

Nike Training Club ili kako sam vježbala dva mjeseca bez zabušavanja

Pošto je redovno treniranje postalo dio mojih navika i sada se zaista osjećam loše kada ne treniram, odlučila sam napraviti još jedan korak ka boljem, zdravijem i možda čak vitkijem životu.

To je za mene značilo da se moram odreći svog najvećeg poroka. A kada kažem najvećeg uopšte ne pretjerujem jer ja sam osoba koja je SVAKI dan jela slatkiše. I još gore je to što nikad nisam bila tip osobe koji može da pojede jednu kockicu čokolade i to je to. Ne, ja sam imala trenutke kada bih bez problema sama pojela cijelu čokoladu.

I tako sam jednog dana odlučila da ću pogledati svojim hirovima u oči i rekla sam STOP.

Šta se desilo kada sam prestala jesti slatkiše?

Prva 2-3 dana osjećala sam se kao pobjednik. 

Hodala sam uzdignute glave i samoj sebi se divila i tapšala se po ramenu: wow kakav si ti karakter, vidiš da možeš, ma tebi se slatkiši ni ne traže, ti si jedna kraljica.

E onda je stigla druga nedelja mog izazova. 

Osjećala sam se fizički i psihički LOŠE. Znam da zvuči kao pretjerivanje, ali zaista sam proživjela 2-3 dana kada sam fizički bila jako malaksala i pola dana sam spavala, a psihički sam bila jako isfrustrirana i napeta te me je svaka riječ pogađala.

Ovo je dio koji me najviše iznenadio, očekivala sam da ću imati momente kada će mi se slatkiši očajnički tražiti, ali nisam očekivala da će do te mjere uticati na moje tijelo i um.

Poslije tih par “loših” dana sve je postalo mnogo, ali mnogo bolje. Imala sam dosta više energije nego ranije, slatkiši mi se uopšte nisu tražili i bila sam zaista ponosna što sam prvi put u životu uspjela imati kontrolu nad svojim načinom ishrane.

Kada je u pitanju moj fizički izgled ne mogu vas obradovati slikama prije i poslije sa nekom ogromnom razlikom. Prije svega jer nisam napravila takve slike, a osim toga nema tu nekih šokantnih fizičkih promjena. 

Promjene su tu, naravno. Uz rednovno vježbanje i izbacivanje slatkiša došla sam do toga da moja koža ljepše izgleda, tijelo je zategnutije i stomak je nešto manji nego ranije. Dakle, za neke veće rezultate kada su kilogrami u pitanju potrebno je biti još uporniji.

Šta sada? 

Nakon što sam izdržala, sada već 32 dana, bez slatkiša moja odluka je da ova navika ostaje dio mog načina života. To ne znači da nikada neću pojesti slatkiš ili napraviti tortu, ali takve situacije će biti dovoljno rijetke da u njima mogu zaista da uživam.

Ovaj izazov mi je pomogao da shvatim da mogu mnogo više nego što mislim. 

Godinama sam bila svjesna svog pretjerivanja kada su slatkiši u pitanju, ali sam samu sebe obeshrabrivala i na svaku pomisao da ih izbacim odmah sam sebi govorila: ti to ne možeš, previše to voliš, ti si hedonista i to je ok.

Sve su to samo glupavi izgovori.

Sada kada sam pobjedila samu sebe u ovom segmentu imam još veću motivaciju da u svoje prehrambene navike unesem još promjena i da prateći svoje tijelo mijenjam život na bolje. 

mjesecni-izazov-bez-slatkisa

I još samo ovo.

Rečenica “ako sam uspjela ja, uspjećeš i ti” možda jeste kliše, ali obrazložiću je tako da ona dobije malo više na značaju. 

Naime, ja sam osoba koja je prošle godine u ovo vrijeme jela SVAKI DAN jednu krofnu, a to najčešće ne bi bio jedini slatkiš koji bi pojela u toku jednog dana. Dakle, ta ista osoba je izdržala i preživjela mjesec dana bez slatkiša. Ako sam uspjela ja, vjeruj mi, uspjećeš i ti.

Do idućeg čitanja i novog blog posta pišite mi ovdje ili na društvenim mrežama kakav je vaš odnos sa slatkišima? Ima li još hrabrih koji su se upustili u ovakav izazov?

You may also like...

2 Comments

  1. Jovana says:

    Divni su ti postovi. Uvek nesto razlicito, a korisno. Ja koristim nike aplikaciju i mnogo mi je pomogla da zavolim trening. A onda sam i slatkise izbacila. 🙂

    1. alloraveravera says:

      Jovana, hvala ti puno na lijepim riječima. 😍 Svaka čast za uspjeh i sticanje novih navika, tu smo da se bodrimo međusobno kad naiđe period krize ili nemotivisanosti. 😊⁣

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *