Kako se vratiti citanju + mojih 5 omiljenih naslova
Lifestyle

Kako se vratiti čitanju + moja 4 omiljena naslova

Iako čitanje romana, poezije ili bilo koje druge neobavezne literature smatram sasvim normalnim dijelom svoje svakodnevice, ipak postoje periodi kada mi koncentracija brzo pada i teško pronalazim štivo koje me znaima.

Naviku i ljubav prema čitanju prepoznala sam još dok sam bila mala, a vjerujem da je na nju najviše uticalo to što sam mamu uvijek viđala sa knjigom. Pokušavam vratiti film unazad i shvatam da sam je, od kada znam za sebe, uvijek viđala sa knjigom.

I ne, nije ona profesorka, naučnica niti bilo šta slično. Školovanje poslije osnovne škole joj je bilo uskraćeno jer je morala baki pomoći i brinuti se o kući i mlađoj braći i sestrama. Međutim, njena ljubav prema obrazovanju i knjigama nikada nije prestala.

I tako dolazimo upravo do toga da sam je kroz cijelo odrastanje gledala sa knjigom u jednoj i kafom u drugoj ruci i počela sam i ja da oponašam taj obrazac. Najprije sa knjigom, a potom i kafom.

View this post on Instagram

I ovog mjeseca napraviću jedan kratki pregled šta sam to čitala, a možda vam tako dam ideju šta biste mogli čitati narednih dana. 1️⃣ O romanu "Očevi i oci" sam već pričala i podijelila sam svoje odušavljenje na jednoj od prethodnih objava. Definitivno štivo koje treba pročitati jer, osim što daje odličan uvid u jednu istorisjku epohu o kojoj i dan danas žive mitovi, predivan je prikaz porodičnih odnosa, odnosa majke i sina, oca i sina. Likovi su psihološki razrađeni do tančina i mogu reći da je ovaj roman postao dio mojih top 5 omiljenih knjiga. 2️⃣ Gejman me prošli mjesec razočarao, ali zato je ovog puta u kombinaciji sa Teri Pračet ostavio odlične utiske. Knjiga koja me iz nekog razloga u isto vrijeme podsjetila na Majstora i Margaritu i Autostoperski vodič kroz galaksiju. Ne dajte se zavarati da je ovo čista fikcija i humor. Mnogo je tu filozofskih i teoloških tema koje su stavljene u nešto malo drugačiji kontekst. Prelazim na istoimenu seriju pa javljam utiske da li je jednako dobra kao i knjiga. 3️⃣ Nije mi bilo dosta školske lektire i "spremanje Andića za ispit" pa sam mu se malo vratila. Njegov sjetni i bogati stil mene jako inspiriše i dok njega čitam sve oko sebe gledam sa mnogo više pažnje. Volite li čitati Andrića i kom djelu se rado vraćate? #laguna #lagunaknjige #gejmem #klubcitalacadanasa #citanje #citanjejeinn #čitajknjigu #preporukaknjige #slobodanselenić #očeviioci #ivoandic #ivoandrić #svjetlostsarajevo #gospodjica #dobraznamenja #terrypratchet #teripracet

A post shared by Vera Klepić (@allora.vera) on

I kad sam već započela ovu priču o uskraćenom obrazovanju, želim i da vam je dovršim. Moja mama je srednju školu završila sa svojih 40 godina. A taj ponos, žar i želju za učenjem nikada nigdje nisam vidjela kao kod nje kada je sa svojih četrdeset, poslije posla, svaki dan, sjedala za trpezarijski sto i pisala zadaću iz matematike i analizirala lektiru.

Potpuo neplanirano ova priča ovdje se prožela i zbog nje opet razmišljam o tome koliko smo sretni što živimo u vremenu kada se obrazovanje podrazumijeva. Čak i činjenica da djeca u školu kreću sa maskama i prateći mnogobrojna pravila opet je sreća. Jer najveći broj djece može da ide u školu, može da bude dijete, može da osjeti bezbrižnost i nema obavezu da radi teške fizičke poslove.

Nego, vratimo se mi temi ovog blog posta.

Nedavno sam na Instagramu podijelila priču o tome kako sam “upala u čitalačku krizu” i tražila sam prijedloge štiva koje će me vratiti u rutinu.  Tom prilikom, osim što sam dobila dosta dobrih prijedloga,  primijetila sam da nam se svima događaju ovakve “krize”.

Baš zbog toga odlučila sam jedan tekst posvetiti upravo ovoj temi, u nadi da će vam biti od pomoći kada sljedeći put ne pronađete motivaciju za čitanje. Svi savjeti koje sam spremila su vrlo jednostavni i moglo bi se reći banalni. Ali to su oni mali koraci koji nas vode ka ostvarenju cilja, a koje često zaobilazimo.

Stvori svoju rutinu

Rutina je nešto o čemu u zadnje vrijeme mnogo pričam iz jednog prostog razloga: meni mnogo znači kada mi je dan organizovan i znam tačno kada se šta dešava. Kako bih stigla završiti sve poslovne obaveze, provesti vrijeme sa porodicom, skuhati ručak ali i opustiti se, meni je najlakše da sve te stvari posložim u toku dana i znam šta me čeka.

Stvari je često teško držati pod kontrolom pa tako i ja često “ispadnem” iz tog svog reda, ali trudim se da brzo pronađem novi sistem koji mi odgovara.

Čitalačka kriza kod mene se desila upravo u tom nekom trenutku kada nisam mogla da utičem na većinu obaveza.

Zamislite psa koji pokušava da uhvati svoj rep – e baš tako sam i ja pokušavala da pronađem novi raspored, novu rutinu i u nju uklopim i čitanje.

Poslije nekog vremena, stvari su se vratile pod kontrolu i čitanje je postalo dio moje večernje rutine, a prija mi iz više razloga. Prije svega pomaže mi da održavam kontinuitet i ne zapostavljam čitanje, a pored toga ova navika je najbolji način da se opustite i utonete u san.

A kako izgleda moja jutarnja rutina možete pročitati OVDJE.

Čitaj ono što ti se čita

Mnogo je novih knjiga, mnogo novih preporuka, mnogo blogova i Instagram profila koji nam predlažu neko novo štivo. Iako je to odlična stvar jer su nam informacije i recenzije lako dostupne, ipak, velika količina informacija može nas preplaviti i zbuniti.

I sama sam se našla nebrojano mnogo puta u situaciji da ne znam šta prije izabrati jer pobogu sve moram stići i moram biti u toku.

Međutim, čitanje je većini vid razonode i na to ne trebamo zaboraviti. Zbog toga birajte knjige i žanrove koje vama prijaju bez obzira na to kakva su mišljenja drugih.

Tokom studija sam stalno sebi ponavljala “jedva čekam da završim faks i da čitam neko morsko štivo”. U tom periodu sve što sam čitala morala sam i analizirati i obratiti pažnju na mnogo detalja pa je i čitanje postalo vrsta obaveze. Kada su se fakultetski dani završili nisam baš prešla na “morsko štivo”, ali sada bez opterećenja biram šta mi se i kada čita.

Organizuj mini čitalački klub

Čitalački klub može da zvuči preozbiljno, ali on ne mora da podrazumijeva mnogo ljudi. Pronađite zainteresovaog prijatelja ili člana porodice i istovremeno čitajte isti roman. Na taj način ćete biti i mnogo više motivisani da brzo završite sa čitanjem. Osim toga po završetku čitanja možete razmijeniti mišljenja i uživati u raspravama i upoređivanju različitog tumačenja istog teksta.

Vrati se omiljenom romanu

Ako ništa od prethodno pomenutih savjeta ne pomogne pokušajte se vratiti omiljenom ili nekom dragom romanu. Prošli mjesec ja sam se vratila čitanju Andrića i njegove “Gospođice”. Iako sam pola života provela čitajući Andrića što za školu, što za faklutet, ipak podsjećanje na njegov stil mi je jako prijalo i motivisalo me.

View this post on Instagram

Dobra stvar je što sam u julu uspjela pročitati 3 knjige. Loša stvar je što me nisu uopšte oduševile. 🤓 🔔 Upozorili su me na ovo Gejmenovo djelo, ali morala sam se i sama uvjeriti o čemu se radi. Drugačije je od onoga što sam do sada čitala kada je ovaj pisac u pitanju, referiše se na dosta različitih izvora koje često ne poznajem zbog čega imam dodatno osjećaj da ne mogu da ispratim djelo. Završila sam je samo zahvaljujući mom inatu. 👎 Kada je Handke u pitanju uzela sam ga iz čiste radoznalosti i mogu reći da je upoznavanje sa ovim piscem loše prošlo. I ovu sam jedva završila. Priča je ispričana na vrlo jednostavan način, ali mene niti u jendom momentu nije zaintrigirala. 👉 Žižeka bih izdvojila kao najdražu od ove tri, ali ovo je i potpuno drugačije štivo od prethodna dva. Kao što vjerovatno znate on je jedan od najznačajnijih filozofa našeg vremena. Kako ja nisam neko ko prati redeovna politička dešavanja u svijetu i kod nas, s vremena na vrijeme volim da pročitam neku Žižekovu analizu aktuelnih dešavanja kako bih bolje upoznala sa tom vrstom kulturnih dešavanja. 🤔 Šta ste vi čitali u prethodnim danima? Imete li neku baš dobru preporuku za mene? #laguna #lagunaknjige #kratkopismozadugirastanak #slavojzizek #slavojžižek #gejmem #upozorenjeosadrzaju #klubcitalacadanasa #citanje #citanjejeinn #čitajknjigu #preporukaknjige

A post shared by Vera Klepić (@allora.vera) on

Na samom kraju podijeliću sa vama moja 4 omiljena romana, a ujedno to su i moji prijedlozi šta da čitate ukoliko niste motivisani i ukoliko vam je ponestalo ideja šta sledeće čitati.

  1. “Sitničarnica kod srećne ruke” Goran Petrović – predivan postmodernistički roman koji priča o pričanju. Osim toga Petrović, kao i obično, savršeno kombinuje činjenice i fikciju, stvarnost i maštu.
  2. “Nepodnošljiva lakoća postojanja” – Milan Kundera – Ako je neki roman bio ikada zabranjen to vam je jasan znak da ga morate pročitati. Osim o složenoj ljubavnoj priči, mogo više govori o istorijskim dešavanjima, životu kulturnih djelatnika u vrijeme komunizma i ulasku sovjetskih trupa u Češku.
  3. “Autostoperski vodič kroz galaksiju” – Dagrlas Adams – Radnja prati dogodovštine Artura denta, jedinog čovjeka koji preživi uništenje Zemlje od strane vanzemaljaca, a sve radi pravljenja svemirskog autoputa. Ovo bi vam trebao biti već jasan znak da tokom čitanja ovog romana možete očekivati mnogo sarkastičnih šala u kojim ćete prepoznati aluzije na našu svakodnevnicu i apsurd koji predstavlja današnje društvo.
  4. “Očevi i oci” – Slobodan Selenić – iako sam ovaj roman pročitala prije samo mjesec dana, on je zaslužio da se nađe u ovoj top listi. Toliko emocija je u meni probudila ova priča, a pored toga oduševila me i svojim prikazom stupanja komunizma na jugoslovensku scenu. Vrijeme o kome i dan danas žive mitovi i legende, vrijeme o kom se priča sa dosta nostalgije, ali se zaboravlja na sve žrtve, ucjene i preduslove koji su bili neophodni da bi se živjelo u miru.

Ako vam trebaju preporuke knjiga za mališane preporučujem vam da bacita pogled na post/video OVDJE.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *