Sve sto trebamo znati o higijenskom tretmanu lica Ana Golic odgovara na sva nasa pitanja
Beauty Njega

Higijenski tretman lica – Ana Golić odgovara na sva naša pitanja

Na mom Instagram profilu često pričamo o njezi kože, tijela i duha i obožavam tamo da sa vama razmijenjujem korisne savijete i preporuke. Upravo u jednoj od takvih objava započela sam temu o higijenskom tretmanu lica.

Tom prilikom mnogo djevokaka se javilo sa pitanjima i uvidjela sam da higijenski tretman lica kod nas još uvijek nije nešto što se podrazumijeva jednako kao što se podrazumijeva sređena kosa, depilacija i uredan manikir.

Baš zbog toga odlučila sam svoju posjetu studiju ANA ESTETIKA i tretman lica pretvoriti u mali intervju i iskoristiti druženje sa Anom za prikupljanje informacija koje će svima nama biti korisne.

U nastavku teksta objadinila sam pitanja koja ste mi postavili i najvažnije informacije koje trebamo znati o tretmanima lica u kozmetičkom salonu.

Šta je klasični higijenski tretman lica i koja je cijena?

Klasični higijenski tretman lica se sastoji od sledećih koraka:

  • ČIŠĆENJE LICA i uklanjanje šminke ako je ima. Na tretman je najbolje doći bez šminke, ali i u tom sličaju ovaj korak je neophodan jer se na taj način sa kože uklanjaju sve nečistoće uzrokovane vanjskim faktorima.
  • PRIPREMA LICA – U ovom dijelu tretmana se koriste enzimi koji kožu pripremaju za sledeće korake čišćenja. Enzimi se mogu aplicirati u vidu spreja, gEla ili tople maske. U zavisnosti od osjetljivosti i stanja kože razlikuje se i izbor enzima.
  • MANUELNO ČIŠĆENJE i dio kog se svi najviše plaše. Podrazumijeva fizičko uklanjanje nečistoća nakupljenih u vidu mitEsera ili akni.
  • DEZINFEKCIJA
  • MASKA i blaga masaža ukoliko nema akutnih upala i iritacija.

Ovaj klasični tretman uvijek možete nadograditi različitim serumima, masažerim i masažama.

Studio Ana ESTETIKA ima raspon cijena higijenskog tretmana od 50 do 80 KM, a ta cijena zavisi od toga koja kozmetika se koristi. Sami birate koji paket želite, a proces je isti koju god kozmetiku da izaberete.

Ono što mi se jako dopalo kod Ane jeste da svakom klijentu pristupa individualno. U tome joj pomažu brendovi i proizvodi koji joj daju mogućnost da elemente svakog tretmana prilagodi tako da zadovolji potrebe svake kože.

Koliko često je potrebno raditi tretman?

Jedno od sigurno najčešće postavljenih pitanja Ani je baš ovo. Odgovor zavisi od slučaja do slučaja, ali neko opšte pravilo je da se higijenski treman lica radi prije svakog godišnjeg doba, odnosno svaka 3-4 mjeseca. Neki slučajevi zahtjevaju i češće tretiranje, a neke i rjeđe.

U periodima između dva higijenska tretmana moguće je uvijek raditi neke druge tremane poput hidratacije, masaže i slično.

Da li je higijenski tretman bolan i koliko traje?

Prag tolerancije na bol je individualna stvar pa je tako teško dati odgovor na ovo pitanje. Ono što mogu reći iz ličnog iskustva: bol je podnošljiva.

Tokom manuelnog čišćenja Ana se trudi da često mijenja regije koje tretira tako da se na taj način bol čini manjim.

Sve u svemu riječ je o bolu koji itetkako vrijedi pretrpiti.

Tretman traje do sat vremena, ali ako se odlučite da ga na neki način dopunite može trajati nešto duže.

Kada početi sa tretmanima?

Na prvi higijenski tretman najčešće nas natjeraju problemi sa aknama. Ono što treba znati jeste da ne postoji uzrast koji je preporučen za početak, ali činjenica je da što prije počnete, vaša koža će biti zahvanija.

Ono što jeste važno je da izaberete kvalifikovanog i stručnog kozmetologa, koji će svaki tretman znati prilagoditi stanju i potrebama vaše kože. Sasvim je logično da koža djevojke od 18 i žene od 30 ne zahtjeva isti pristup.

I upravo je to ono što Ana u svom radu uvijek ističe: svaki tretman prilagođava se vama , vašoj starosnoj dobi i vašoj koži, od toga zavisi sam intenzitet tretmana i vremenski razmak između tretmana.

Kako možemo “nadograditi” higijenski tretman?

Studio Ana ESTETIKA ima veliku paletu tretmana za lice pa tako obični higijenski tretman možete obogatiti serumom za hidrataciju, vitaminom C, hemijskim pilingom ili čak dodatnim tretmanima kao što su ultrazvučno čišćunje, microneedling, mikrodermoabrazija ili različitim masažama.

Kada ići dermatologu a kada kozmetičaru?

Odgovor na ovo pitanje bio je sasvim očekivan, Ana mi je objasnila da je više puta imala situaciju gdje je svoje klijente uputila dermatologu ili čak detaljnom ispitivanju hormona prije nego što je odlučila da njihovo stanje kože tretira.

Postoje oboljenja i stanja kože koja zahtjevaju temeljan pristup dermatologa i u takvim slučajevima svaki stručan kozmetolog treba da se povuče.

Sa druge stran mnogo je slučajeva gjde stanje kože može subjektivno da nam izgleda jako loše, a zapravo je sve probleme moguće riješiti redovnim i adekvatnim tretmanima kod kozmetologa.

Ukoliko niste sigurni u to koji su problemi vaše kože, kojem tipu pripada i kakvu njegu zahtijeva moj savijet je da zakažete besplatne konsultacije u studiju Ana ESTETIKA i posavijetujete se sa stručnjakom.

Moji utisci poslije tretmana u sudiju Ana ESTETIKA

Kada sam započela temu o tretmanima lica na Instagramu rekla sam da sam ranije imala naviku da mnogo češće i redovnije idem na tretmane. Ovo još jednom ističem jer je važno da znate da moji utisci nisu bazirani samo na osnovu jedne posjete kozmetičaru.

Osim onog klasičnog dijela svakog higijenskog tretmana imala sam priliku isprobati serum za hidrataciu, masažu vibrirajućim masažerom i naočare za presoterapiju i masažu okoloočne regije.

Utiske nakon tretmana mogla bih sumirati ovako:

  • U trenutku kada pišem ovaj tekst prošla su već dva mjeseca od kada sam radila higijenski tretman i još uvijek je koža hidrirana i čista. Dakle, efekat tretmana ne traje samo par dana već više mjeseci. Uskoro planiram zakazivanje sledećeg tretmana kako bi lice dodatno hidrirala i zaštitila od hladonće.
  • Naočare za presoterapiju su najbolji mogući izum za sve nas koji se mučimo sa migrenama. Poželjela sam da imam ovaj aparat na dohvat ruke jer osim što savršeno masiraju okoloočnu regiju, imaju moć da vas uz pomoć muzike i prijatnih šumova maksimalno opuste.
  • Neposredno nakon tretmana lice je savršeno mekano sa malim crvenilom u onim zonama gdje je bilo potrebno više manuelnog čišćenja. Crvenilo je prisutno dan ili dva, a mekoća lica ostaje mnogo duže.
  • Velika prednost tretmana koji sam probala kod Ane je ta što ne korsiti paru za otvaranje pora. Umjesto ovog dijela koriste se enzimi koji kožu dubinski čiste, povećavaju oksigenaciju kože, pospješuju proces obnove i revitalizacije kao i obnove kolagena.

I na kraju hajde da zaključim ovako: higijenski tretman lica vam treba jer će pomoći da kožu dubinski očistite, hidrirate i održite njenu vitalnost. Međutim, odlazak na tretman lica ili bilo koji drugi tretman je vrijeme koje izdvojamo samo za sebe, vrijeme kada sve obaveze i brige treba staviti u stranu. Jer osim što činite uslugu svojoj koži, vrijeme provedeno u kozmetičkom salonu pomalo hrani i dušu.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *